Fietsleasing
Fietsleasing: fietsen zonder zorgen!
De bedrijfsfiets is 120% fiscaal aftrekbaar, op voorwaarde dat je medewerker de fiets gebruikt voor zijn of haar woon-werkverkeer. Als werkgever hoef je hierop dus geen belastingen te betalen.
Geef je je medewerker daarbovenop een fietsvergoeding, dan mag je die kosten ook voor de volle 100% aftrekken, waardoor de bedrijfswinst en de je vennootschapsbelasting dalen. Het maximumbedrag ligt wel vast op 24 eurocent (2019) per gereden kilometer. Betaal je meer dan betaal je als werknemer daarop wel belastingen en zijn het voor je bedrijf geen aftrekbare bedrijfskosten meer en dan zij er daarop dus ook sociale bijdragen verschuldigd.
De fietsvergoeding is een gunst voor je werknemer. Je bent dus niet verplicht om deze toe te kennen, tenzij je door een CAO binnen je sector daartoe wordt verplicht.
Reparaties en controles aan een fiets zijn een noodzakelijk kwaad, zeker als je medewerker hem dagelijks gebruikt. Deze herstellings- en onderhoudskosten zijn gelukkig ook aftrekbaar, en voorlopig nog voor 120%. Hetzelfde geldt voor bijbehorende uitgaven zoals de aankoop van helmen, hangsloten, fluohesjes, leasingkosten, de plaatsing van een fietsenstalling, … en zelfs sanitaire voorzieningen.
OPGELET
In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting is er gesleuteld aan het fiscaal gunstregime van 120%. De aftrekbaarheid van de kosten zullen dalen naar 100%. De wijziging is van kracht vanaf 1 januari 2020 en is van toepassing vanaf aanslagjaar 2021.
Hierbij komt nog dat het privégebruik van de bedrijfsfietsen sinds 1 januari 2017 – met terugwerkende kracht – niet langer onderhevig zijn aan sociale bijdragen en belasting. Als jouw werknemer over een bedrijfsfiets beschikt voor zijn of haar woon-werkverkeer, geldt dat niet langer als een loonvoordeel waarop RSZ-bijdragen en belastingen betaald moeten worden.
OPGELET
Als je werknemer zijn of haar bedrijfsfiets uitsluitend gebruikt voor privéverplaatsingen (en dus niet voor woon-werkverkeer), wordt de fiets wel gezien als een loonvoordeel en moeten er wel RSZ-bijdragen en belastingen op betaald worden.
En hoe zit het dan met elektrische fietsen of speedpedelecs? Volgens de wegcode zijn snelle elektrische fietsen met trapondersteuning gelijk aan rijwielen met hulpmotor. De sociale en fiscale bepalingen zouden dus niet van toepassing zijn. Maar sinds 1 januari 2017 kun je toch profiteren van de voordelen die bij een gewone fiets komen kijken: geen sociale bijdragen of belastingen wanneer de fiets ter beschikking wordt gesteld en dient voor het woon-werkverkeer en zijn het (voorlopig dus nog aan 120%) aftrekbare kosten en komen deze gebruikers ook in aanmerking voor een fietsvergoeding.
Verder draagt de bedrijfsfiets bij tot het imago van jou als werkgever. Wie wil er in deze tijden niet als modern, groen en bij de tijd gezien worden. En als er voldoende mensen kiezen voor de fiets als alternatief komt er weer parkeerruimte vrij om de omgeving groener en gezonder te maken en kan dat ook weer een extra groen imago bezorgen. Mogelijk kun je hierdoor je openstaande vacatures makkelijker en beter ingevuld krijgen.
En last but not least, het humeur van je werknemer kan er enkel op vooruit gaan. Geen files en vertragingen meer in de ochtend. Een stressfactor minder dus. Je werknemer krijgt automatisch ook zijn dagelijkse hoeveelheid beweging wat weer een impact heeft op zijn gezondheid en conditie. En mogelijk heeft dit dan weer een invloed op het percentage afwezigheden.
Kortom, een interessant voorstel en voordeel voor jou als werkgever en je werknemer.
De bedrijfsfiets is een van de extralegale voordelen waar werknemers steeds meer oren naar hebben. En jij als werkgever kan er ook heel wat voordeel uit putten. Dus waarom zou je de fiets niet méér in de spotlights zetten?
Interesse in Lease voor een fiets, elektrische fiets of speedpedelec? Wij werken samen met Cyclis, o2o, Velobility en Lease A Bike